bel toro

lokalizacja

Wrocław

data realizacji

2013

W roku 2013 we Wrocławiu powstał prekursorski i nieprzeciętny obiekt stanowiący siedzibę restauracji specjalizującej się w wypiekaniu mięsa w piecu opalanym drewnem. Obiekt powstał w wyniku przebudowy starej „pogierkowskiej” kostki położonej w niezwykle atrakcyjnym miejscu – na głównej wjazdowej arterii Wrocławia. Zaniedbany budynek stanowił niezwykle pociągającą architektonicznie materię, gdyż jako obiekt wolnostojący pozwalał na szerokie i nieograniczone interpretacje oraz bezkolizyjność realizacji pomysłu. Pierwszą myślą i tworzywem, wokół którego rozpoczęła się zabawa tworzenia obiektu i wnętrza było krzesło chair one Maggis. Niezwykle nowoczesne wnętrze pozwoliło zabłysnąć temu przedmiotowi w pełnej krasie a splendoru dodał kompleks oświetlenia Mercury prosto spod igły Artemide. Restauracja została zaaranżowana na dwóch kondygnacjach. Na parterze powierzchnię zdominowała kuchnia pięknie wkomponowana w całość wnętrza, witająca Gości płomieniem z pieca opalanego drewnem. Od sali oddzielona jedynie szybą stanowi znakomite miejsce do podglądania kunsztu kucharzy. Cały parter obiektu, przy sprzyjającej pogodzie otwiera się na ulicę, a sala harmonijnie powiększa się o zewnętrzny ogródek zakończony spektakularna ławką z kwietnikiem w środku. Niezwykłym zakątkiem stał się zewnętrzny ogródek, zagospodarowany na tyłach restauracji. Można by powiedzieć, że jego powierzchnia została stworzona dzięki wykonaniu betonowego basenu. Jednak ten betonowy basen stanowił jedynie podwalinę do aranżacji nadzwyczajnej powierzchni 50 m 2. Piętro restauracji to przede wszystkim sala dla Gości, którzy do swojej dyspozycji mają wygodne miejsca przy komfortowych stołach i wygodnych fotelowych krzesłach. Wnętrze piętra finezyjnie dopełniają niepospolite ściany, na których z pietyzmem narysowane zostały kubistyczne historie o bykach. Całość ociepla ściana z dębowego forniru, w którym wykonany został frez wypełniony połyskującym srebrem przedstawiający ostatnią wieczerzę byków. Ten sam motyw towarzyszy Gościom zajmującym miejsca przy centralnym, kamiennym stole na parterze restauracji.